Tips för att spara in på elförbrukningen
Det finns många metoder man kan använda sig av för att minska elförbrukningen. För vissa är förutsättningarna sådana att det är enkelt att, med relativt små metoder (du behöver inte ringa en elektriker, göra en enorm skillnad för storleken på elräkningen.
Det beror helt enkelt på hur den nuvarande förbrukningen ser ut, och
om du till exempel använder direktverkande el för att värma upp bostaden. Det mesta behöver du inte anlita en elektriker i Stockholm för att göra – utan det handlar om mindre åtgärder, samt att ändra beteendet i vardagen.
Var noga med att stänga av elektronik
Det är vanligt att man lämnar elektronisk utrustning på standbyläge, istället för att stänga av den helt. Förvisso har läget en energisparande funktion i många moderna TV-apparater, men på äldre maskiner är TV:n fortfarande påslagen och drar ström.
När du går ut från ett rum bör du vara noga med att släcka lampor och stänga av utrustning. Det här tycks vara ganska små åtgärder, men kan göra stor skillnad. Om du tidigare har låtit utrustning och lampor stå på, även när de inte används, kan du märka stor skillnad på ett år.
Vitvarorna
Har du äldre vitvaror i köket? Genom att byta ut dem, kan det på sikt vara en ekonomisk vinst. Du bör inte vänta dig att få tillbaka investeringen genast, såklart, men på sikt kommer det att spara dig pengar. Dessutom bör det bidra till en värdeökning på bostaden. Tänk på att du kan behöva anlita en bra elektriker Stockholm för att installera vissa saker, till exempel om kabeldragning till högskåpet krävs.
På senare år har vitvarorna blivit betydligt mer effektiva i hur de förbrukar energin. En diskmaskin, eller en kyl och frys från idag, jämfört med motsvarande modeller för 20 år sedan, innebär stora skillnader i strömförbrukning.
Undvik elvärme
Att ha elvärme idag är ganska vanligt, men fler och fler går bort från det. Det är dyrt och heller inte särskilt miljövänligt. Kan du byta till exempelvis bergvärme, kan du radikalt minska på elkostnaderna. Bergvärme är till och med billigare än att elda med pellets, som är känt som en av de billigare metoderna för uppvärmning.
Men bergvärme är inte för alla. Det är en stor investeringskostnad, som blir ännu större om det krävs mycket borrande. Däremot finns det andra alternativ så som sjövärme, jordvärme eller luftvärmepump, till exempel. De kräver mindre investering (oftast) och kan fungera bra under andra förutsättningar.
Nyfiken på fler metoder? Fråga din elektriker.