Byta hyresrätt – Så går ett lägenhetsbyte till 

Det har sedan länge varit mycket populärt för privatpersoner att anordna sina lägenhetsbyten på egen hand. Det innebär att man inte vänder sig till en hyresvärd för att få hjälp att hitta en större eller mindre bostad, utan att man själv letar upp en person som man kan byta lägenhet med. På detta sätt slipper man vänta alldeles för länge på att få en lägenhet i det område eller med den hyra och kvadratmeter som man vill ha. Men hur går ett lägenhetsbyte egentligen till och vad behöver man göra? 

 

Det finns flera saker att tänka på när du vill byta din lägenhet mot en annan med flyttfirmaistockholmslän.se. Till att börja med behöver du se till att du uppfyller de krav som den nya hyresvärden har, men den som ska byta lägenhet med dig har också skyldigheter att uppfylla din nuvarande hyresvärds regler. Här berättar vi mer om hur du går tillväga! 

 

Så fungerar ett lägenhetsbyte 

  1. Gå på visning hos varandra

 

När du har hittat någon som är intresserad av att byta lägenhet med dig ska ni alltid se till att boka in en visning hos varandra. På visningen har ni möjlighet att ställa frågor, titta på hur bostaden ser ut och kontrollera område och tillgänglighet till tvättstugor och liknande. 

 

  1. Skicka in en ansökan

 

Om båda parter är intresserade av att byta lägenhet mot varandra ska en ansökan skickas in. Ansökan ska skickas till din nuvarande hyresvärd, även flyttfirma stockholm, men också till den andra partnerns hyresvärd. Här ska ni fylla i information om er själva, varför ni vill byta bostad med varandra och styrka er inkomst. Det kan man göra genom ett arbetsgivarintyg eller avtal, beroende på vad som efterfrågas. En kreditupplysning brukar alltid tas på samtliga parter och personbevis ska bifogas. 

 

  1. Besiktning

 

Om er ansökan har blivit godkänd är det dags för en besiktning. Besiktningen sker av en fackman från hyresvärden i fråga och syftet är att säkerställa att allt är i sin ordning. Vanligt slitage är sällan ett problem, men om originalinredning saknas eller är trasigt kan du bli betalningsskyldig. Se därför till att du tar hand om lägenheten ordentligt och att du har alla originaldelar på plats inför besiktningen, t.ex. innerdörrar och badkar. 

 

  1. Avtal

 

Efter en besiktning är det dags att skriva avtal. Detta brukar vanligtvis göras ca 30 dagar innan önskat flyttdatum. Förr brukade man behöva boka tid på hyresvärdens kontor för att skriva avtal och uppsägning, men idag använder man sig främst av digitala avtal som skickas ut via länk på mejl. Det är viktigt att komma ihåg att båda parter har möjlighet att dra sig ur bytet innan avtalet är påskrivet. Har man däremot signerat avtalet finns ett skydd som gör att avtalet inte kan brytas. I samband med detta är det många som också börjar flyttpacka och komma överens om hur överlämnandet av nycklar ska ske.